fbpx
Slatkisologija-Logo
,

“Mama, ima li šta slatko da se pojede?”

Da slatkiši čine da se bolje osećamo kao i da postoje zdravstvene prednosti konzumacije slatkog odavno je čak i nauka dokazala. Oni su ključna komponenta sreće i važan deo našeg života, a najviše perioda odrastanja. Slatkiši nas asociraju samo na dobra vremena.

Slatkiši i šećer su direktno povezani sa nekim od naših najpozitivnijih uspomena i životnih događaja. Na rođendanima uživamo u torti. Za praznike se sladimo kolačima. Letnje šetnje sa prijateljima ili porodicom ne mogu da prodju bez sladoleda. Čemu se deca najviše raduju? Pa naravno šarenim bombonama, lizalicama, ali i drugim slatkišima. Svim majkama je poznata ona čuvena rečenica “Mama, ima li šta slatko da se pojede?”  i naravno ne prihvata se drugi odgovor osim čokolada, bombone, torta. Ovo su samo neki od primera kako se slatkiši uklapaju u našu svakodnevicu.

Igrajući tako integralnu ulogu u najsrećnijim momentima, slatkiši i šećer se u našem mozgu povezuju sa proslavom. Oni nas prirodno asociraju na sve ono pozitivno kao što su radost, ljubav, prijateljstvo, porodica, deca. Čak i kada ništa ne slavimo ta jedna bombona koju pojedemo oslobađa hormone sreće i haotičan dan pretvara u dan za uživanje i opuštanje.

Predloženi postovi

Scroll to Top