fbpx
Slatkisologija-Logo
Salvador Dali
,

Da li ste znali da je ovaj logo dizajnirao Salvador Dali?

Već više od pola veka deca širom sveta uživaju u lizalicama, a jedna od najpoznatijih brendova je „Čupa čups“. Logo za ovo umetničko delo među slatkišima radio je umetnik koji je poznat po ekstravaganciji, neobičnim brkovima i ženi Gali. Pogađate o kome se radi? Reč je o Salvadoru Daliju.

Dok je davne 1969 godine ispijao kafu sa svojim prijateljem Dalijem, Erik Barnet je zamolio  Dalija da mu pomogne oko dizajna loga. Dali je ozbiljno shvatio svog prijatelja kome je u tom trenutku firma bila u krizi i odmah se bacio na posao. Dok su još sedeli u kafiću, Dali je na novinskom listu nacrtao lizalicu i kroz sat vremena logo je bio gotov. Čupa čups je danas sinonim za lizalicu. Na ideju da bombonu stavi na štapić, došao je Erik Barnet, španski biznismen. „Chupar“ na španskom znači lizati. Najpre je radio u fabrici džema u Kataloniji, kada je došao na ideju da napravi novu vrstu slatkiša. Rekao je da je na ideju došao kada je video da se jedna žena ljuti na svoje dete kome su prsti bili lepljivi od slatkiša koje je jeo.
„Video sam da slatkiši nisu pravljeni za svog glavnog konzumenta – decu. Deca bi ušla u nevolju zato što su im bili lepljivi prsti od slatkiša. I onda sam nalepio štapić na lizalicu“, preneo je Gardijan Bernetovu izjavu. Govorio je i da je uvek tražio da lizalice budu kraj kase, u visini dečijeg pogleda, pošto su opet njima namenjeni, a ne odraslima.

Dali, koji je bio majstor brendiranja, predložio je da znak bude na vrhu lizalice, a ne sa strane. Tako je znak uvek bio vidljiv ceo, nepromenjen zbog okruglog oblika lizalice. Španski proizvođač lizalica „Čupa čups“ od trenutka kada je njihov logo dizajniran, tj. Od te famozne 1969. godine do danas nisu promenili gotovo ni  najmanji detalj, a kako bi kad je dizajner ovog logoa bio čuveni Salvador Dali. Legenda koja živi i danas.

Čupa Čups
Čupa Čups logo / Izvor: Wikipedia

Izvor: SatTV

Predloženi postovi

Scroll to Top