fbpx
Slatkisologija-Logo
porodica na putovanju
,

Kako lizalica od đumbira može da vam ulepša putovanje?

Vožnja automobilom ili avionom, kao i brodom, izaziva često mučninu kod dece i odraslih. Evo kako efikasna lizalica Halykoo može da vam pomogne!

Bolest kretanja – kinetoza je čest neurološki poremećaj  koji izaziva talase mučnine tokom putovanja, bilo da je u pitanju vožnja automobilom, brodom ili avionom.

Predstavlja pravu neprijatnost, jer pored mučnine, može se javiti i vrtoglavica, povraćanje, jaka glavobolja i obilno znojenje.

Kinetoza više pogađa decu nego odrasle, a retko se javlja kod beba ispod 2 godine.

Mučnina nastaje kada više čulnih sistema tela različito doživljavaju pokret, pa mozak prima suprotne poruke. Centar za ravnotežu u unutrašnjem uhu šalje poruku nervnom sistemu da se krećemo, dok čulo vida šalje poruku da mirno sedimo.

Na primer: kada deca igraju neku igricu ili čitaju knjigu u toku vožnje, oči šalju signal mozgu za mirovanje, za razliku od drugih delova tela koji mogu osetiti kretanje i slati suprotne poruke.

Kao posledica neuskladjenih poruka javlja se mučnina, koja deci, kao i njihovim roditeljima, otežava odlazak na duža putovanja, ali…

porodica na putovanju
Pomoć je tu!

Lizalice sa ukusom đumbira i narandže pomažu kod mučninana.

Stari kineski moreplovci su morsku bolest lečili žvakanjem svežeg ili kandiranog korena đumbira, a rezultati najnovijih naučnih istraživanja pokazuju da je đumbir zaista vrlo delotvoran. Pomaže protiv pomenutih , pospešuje varenje, a velika mu je prednost što ne izaziva neželjene efekte.

Izvor: mondo.rs

Predloženi postovi

Scroll to Top