fbpx
Slatkisologija-Logo
slatka kućica sa šarenim krovom
,

Kratka istorija i razvoj slatkiša

Najraniji slatkiš je, naravno, med koga su ljudi jeli od praistorije. Prva čokolada napravljena je 1847. godine u Engleskoj. Otkriven je način za mešanje kakao putera, kakao praha i šećerne trske kako bi se dobila smesa koja je mogla biti utisnuta u kalup.

Marcipan se pojavio prvi put u Engleskoj u kasnom srednjem veku. Kraljevska dinastija Tjudor koristila je marcipan kako bi pravila jestive skulpture životinja, ljudi, dvoraca…

Lizalice imaju zanimljivu istoriju koja datira još od 17. veka, a od 1920. godine u Nemačkoj prve lizalice prodavale su se kao božićne poslastice, dok pedesetih počinje njihova masovna proizvodnja.

Prva moderna mašina za šećernu vunu patentirana je 1897. godine u Nešvilu od strane jednog proizvođača slatkiša i jednog zubara.

Slatkiši
Slatkiši/Izvor: Envato

Prve bombone pravljene su od meda pomešanog sa voćem i orasima, a najviše ih je bilo na francuskom dvoru u 17 veku. U savremenom francuskom jeziku i nekoliko evropskih, izraz „bombona“ odnosi se na bilo koju vrstu slatkiša. Vrlo brzo postale su dostupne svima. Prave se od sirupa koji sadrži mešavinu šećera i vode (mleka itd.), a kuva se do određene koncentracije, zavisno od sastojaka i dužine vrenja pri čemu se dobijaju i različite vrste bombona.

Tokom industrijske revolucije počinje masovna proizvodnja slatkiša čime postaju sve dostupniji i jeftiniji.

Ukoliko ste veliki ljubitelj slatkiša preporučujemo vam da posetite našu onlajn prodavnicu.

Izvor: Oklagija.rs

Predloženi postovi

Scroll to Top