fbpx
Slatkisologija-Logo
Kokos
,

Kokos kao plod budućnosti

Pored toga što je dodatak jelima i kolačima, kokos je nezamenjiv u terapiji i prevenciji mnogih oboljenja.
Kokosovo jezgro, kokosova voda, brašno, ulje proizvodi su koje koristimo u ishrani, u kozmetičke svrhe, ali i kao lek.

Blagotvorna i lekovita svojstva kokosa poznata su još od II svetskog rata, a verovatno i ranije, ali se tek u novije vreme saznalo za sve lekovite karakteristike koje kokos poseduje, a koje su od ogromnog značaja za zdravlje ljudi.

Plod kokosa ili kokosov orah u svežem obliku jedan je od najvećih izvora vitamina i minerala. Istina, na našem podneblju ne nalazi se tako često u sirovom obliku, ali su zato derivati kokosa itekako prisutni na našem tržištu.

Kokos je namirnica veoma bogata proteinima, a pored toga poseduje i visok sadržaj kalijuma, fosfora, mangana, vitamina C, gvožđa, cinka i selena koji je važan za pravilan rad tiroidne žlezde. Takođe, kokos obiluje biljnim vlaknima, koja doprinose gastrointestinalnom zdravlju i probavi.

Kokosovo mleko ima zaista impresivan sastva mikronutrijenata. Ono obiluje gvožđem, magnezijumom, bakrom, kalijumom, selenom, cinkom, folnom kiselinom i vitaminom C. Pored toga, u manjim količinama sadrži i vitami E, vitamin K i vitamine B grupe. Kokosovo mleko ima veoma povoljno utiče na stanja kakva se dehidracija, sprečava zatvor, dijareju i sindrom nervoznih creva, pomaže kod umora, grčeva, bola u mišićima, ali i u prevenciji bolesti srčanog mišića, jer sadrži visok nivo elktrolita koji su važni u prevenciji infarkta miokarda. Ono je bogato gvožđem, pa povoljno utiče i na anemiju. Takođe, laurinska kiselina koju sadrži kokosovo mleko sprečava zazvoj infekcija i smanjuje broj virusa i bakterija u organizmu.

Kokosovo ulje jedno je od najzdravijih na svetu. Pravi se od suvog dela kokosa – mesa i smatra se superhranom! Tajna ove superhtane su medium chains masne kiseline (MCFAs) koje uključuju kaprilnu kiselinu, laurinsku kiselinu i kapinsku kiselinu. Neverovatnih 91 procenat u kokosu su zdrave masti koje naš organizam ekstremno brzo (deset puta brže od svih ostalih masti) vari i pretvara u energiju. Neka od naučno dokazanih lekovitih svojstava kokosovog ulja su pri lečenju Alchajmerove bolesti, u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova, bolesti urinarnog trakta, bubrega i jetre, prevenciji različitih oblika kancera, borbi protiv inflamatornih procesa u organizmu, poboljšanju funkcija mozga, kod ulceroznog kolitisa, kao i bolesti pankreasa i lošeg varenja. Takođe, ono se pokazalo kao veoma efikasno i blagotvorno kod različitih kožnih oboljenja, dermatitisa, seboreje, peruti, ekcema i psorijaze.

Kokosova voda ima specifičan slatko – gorkasti ukus i ona se dobija iz samog ploda kokosa, ne iz njegovog mesa kako kokosovo mleko i ne treba ih mešat, jer je kokosova voda znatno manje kalorična od kokosovog mleka. Kokosova voda obiluje hranjivim sastojcima kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni. Takođe, u svom sastavu ima vitamine B i C, kao i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor. Kokosova voda ima specifično blagotvorna dejstva i stručnjaci je preporučuju jer ima najsličniji sastav krvnoj plazmi. Pored toga, ona pomaže u rehidrataciji organizma, smanjenju telesne temperature, usporava proces starenja, ima uticaj na blokiranje kancerogenih ćelija, pospešuje detoksikaviju organizma, poboljšava varenje, poboljšava regukisanje krvnog pritiska, jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Ovo su samo neka od blagotvornih dejstava kokosa i proizvoda od kokosa, što bi trebalo da bude dovoljno da neki ili sve od pomenutih uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu. Ukoliko ste ljubitelj kokosa tu smo da vam ponudimo mlečne kokos kuglice.

Kokos
Kokos / Izvor: Envato

Izvor: Stil

Predloženi postovi

Scroll to Top