fbpx
Slatkisologija-Logo
swirl i candy cane lizalice

Kako su nastale lizalice?

Izum današnje lizalice je još uvek misterija ali mnoge Američke kompanije početkom 20. veka su pokušale da usmu to priznanje za osmišljavanje. Prema zvaničnim informacijama, lizalice je osmislio Džordž Smit iz Nju Hejvena, koji je počeo da pravi velike tvrde bombone na štapiću 1908. Dao je ime „lolly pop“ po trkačkom konju, koji je bio zaštitni znak lizalice 1931. On je tada [omešao karamel preliv i čokoladnu smesu sa idejom da ovu kombinaciju stavi na štapić. Proizvodnja je započeta 1931. godine, a ovaj slatkiš je dobio ime – lizalica. Prva pojavljivanje ove reči vezuje se za period 1780. godine. Nešto kasnije, Čarls Dikens je ovom rečju upućivao na bombone. Zanimljivo je da je 1908. godine jedna kompanija u Viskonsinu proizvela prvu mašinu koja bi mogla smesu za lizalicu da stavlja na vrh štapića, i to 2.400 lizalica na sat. Od 1920. godine, lizalice su se prodavale kao božićne poslastice, dok već pedesetih počinje njihova masovna proizvodnja. Industrijska revolucija sa sobom donosi masovnu proizvodnju slatkiša kada oni postaju sve jeftiniji i dostupniji. Verovalo se da današnja lizalica datira od populatne poslastice drevnih Egipćana. Pravili su je mešanjem meda, oraha, voća i lekovitog bilja.

Ideja o jestivoj bomboni na štapiću je bilo veoma lako otkriti stoga je veoma verovatno da se lizalica tokom godina ponovo osmišnjavale i menjane veliki broj puta. Prva poslasičarnica koja je napravila lizalicu koje veoma liči na onu koju mi danas poznajemo nastala je u srednjem veku kada je plemstvo jelo proključan šećer pomoću štapića ili bez ruku.

lizalice
Lizalice

 

 

Pojam lizalica je uveo engleski leksikograf Fransis Gros 1796. Reč lizalica takođe može da se odnosi na rimsku poslasticu ušećerene jabuke na štapiću. U rimskom jeziku ona jabuka se nazivala loli pfaba.

Upotreba u medicini
Neke lizalice mogu biti obogaćene vitaminima. Takođe se neke mogu koristiti u toku dijeta, ali ipak one su bezukusne. Lizalice sa vitaminima se daju deci da bi ona uzela svoju terapiju.

Neke lizalice imaju fentalin koje brzo deliju kao anelgetik te se koriste u vojsci. Ipak ove lizalice se ne mogu nikako napraviti kao anelgetik za decu.

Ukoliko ste veliki ljubitelj lizalica mozete pogledati naše najslađe i najlepše lizalice ovde i uživati u njima.

Predloženi postovi

Scroll to Top