fbpx
Slatkisologija-Logo
,

Nastanak Pesme „Happy Birthday to You“ od Strane Sestara Mildred J. Hill i Patty Smith Hill

Nastanak Pesme „Happy Birthday to You“ od Strane Sestara Mildred J. Hill i Patty Smith Hill

„Happy Birthday to You“ je jedna od najprepoznatljivijih pesama na svetu, koja se peva na rođendanskim proslavama širom planete. Pesma ima bogatu i zanimljivu istoriju, a njeni koreni vode nas do sestara Mildred J. Hill i Patty Smith Hill, koji su doprineli njenom nastanku.

Rani Doprinosi: „Good Morning to All“

Sestre Mildred J. Hill i Patty Smith Hill su bile američke obrazovateljke i kompozitorke koje su radile u oblasti obrazovanja dece predškolskog uzrasta. Godine 1893, napisale su pesmu nazvanu „Good Morning to All“ (Dobro jutro svima), koja je služila kao pozdravna pesma za decu u školama.

Evolutivni Tok Pesme

Ova pesma je brzo postala popularna u obrazovnim ustanovama i deci je služila kao jednostavna pesma za početak dana. Međutim, tokom vremena, stihovi su se postepeno menjali i prilagođavali različitim prilikama. Posebno je postao popularan stih „Happy Birthday to You“, koji je postao izražajna čestitka za rođendane.

Transformacija u Rođendansku Pesmu

Stih „Happy Birthday to You“ postao je sve značajniji u pesmi „Good Morning to All“. Ljudi su počeli da ga pevaju kao samostalni stih, koristeći ga kao čestitku tokom rođendanskih proslava. Ovaj refren se brzo proširio, a pesma je postala rođendanska himna širom sveta.

Pitanje Autorskih Prava i Pravna Trvenja

Nakon što je pesma postala popularna, javila se i pitanje autorskih prava. Sestre Hill su tvrdile da su autorke pesme i nastojale su ostvariti prava na nju. Međutim, tokom vremena su se pojavili dokazi da su stihovi i melodija pesme evoluirali kroz različite verzije i doprinose različitih pojedinaca.

Nasleđe Pesme

Nakon dugog perioda pravnih trvenja, pesma „Happy Birthday to You“ konačno je postala deo javne domene 2016. godine. To je omogućilo ljudima širom sveta da je slobodno koriste i izvode bez plaćanja autorskih prava.

Danas je „Happy Birthday to You“ univerzalno prepoznatljiva pesma koja izražava radost i slavlje povodom rođendana. Njen put od skromnih početaka kao dečije pozdravne pesme do svetske ikone slavlja je priča o muzičkoj baštini koja nas povezuje u posebnim trenucima naših života.

Predloženi postovi

Scroll to Top