fbpx
Slatkisologija-Logo
šarene krofne
,

Dan krofni: Zanimljivosti o ovoj poslastici

Nacionalni dan krofni se u Sjedinjenim Državama slavi od 1938. godine. Krofne su počele da se bore za svoje mesto u američkoj kulturi već u drugoj deceniji prošlog veka. Naime, nakon ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svetski rat javila se potreba za obučenim osobljem koje će moći da pravi jednostavne obroke u ratnoj zoni.

Američki volonteri su 1917. počeli da dolaze u Francusku u napuštene objekte na frontu, gde su se hranom i drugim potrepštinama opskrbljivali vojnici. U ratnim uslovima je bilo veoma teško proizvesti dovoljnu količinu obroka koji će očuvati svežinu. Najjednostavnije je bilo pripremiti krofne i kafu, pa su vojnici uskoro u velikim količinama konzumirali ove proizvode. Volonterke koje su došle da pomažu vojnicima kroz pripremu hrane uskoro su nazvane Krofna-lutke (Doughnut Dollies) po namirnici koju su najviše proizvodile.

Krofne

U Drugom svetskom ratu su volonterke Crvenog krsta, takođe, snabdevale vojnike krofnama, pa su ih takođe zvali nadimkom koji su ponele njihove prethodnice iz Prvog svetskog rata. U čast ove, tada dominantne, namirnice koju su američki volonteri pravili vojnicima u Svetskim ratovima, ustanovljen je dan posvećen krofnama.

Najveći svetski konzument krofni je Kanada i u toj zemlji se krofne smatraju nezvaničnom nacionalnom hranom. Drugi najveći konzument krofni po glavi stanovnika je Japan, a zatim SAD. U ovim zemljama postoje čitavi lanci restorana specijalizovanih za proizvodnju krofni i kafe.

Najveći lanac restorana za krofne u Kanadi je Tim Hortonova prodavnica kafe i peciva (Tim Hortons Cafe and Bake Shop). Lanac je nastao još 1964. godine, a otvorio ga je bivši hokejaš Tim Horton. O popularnosti ovog lanca govori činjenica da on ostvaruje više od 20% celokupnog prihoda u industriji hrane u Kanadi i više od 70% prihoda koji se ostvaruju prodajom krofni.

Da li ste se nekada zapitali zašto prave američke krofne imaju rupu u sredini? Prema rečima kapetana Hanson Gregorija, koji je prvi napravio krofnu sa rupom u sredini davne 1847, posle više različitih varijanti koje je isprobao, krofna sa rupom se pokazala kao najbolja, jer je deo u sredini uvek bio gnjecav.

Poznat je i stereotip o američkim policajcima, koji često biraju krofne za užinu. Nije u potpunosti jasno kako se ovaj stereotip razvio ali postoji moguće objašnjenje. Još pre pedesetih godina prošlog veka je ovaj stereotip bio raširen u američkoj popularnoj kulturi. U prvoj polovini prošlog veka su prodavnice zatvarane relativno rano uveče i nisu bili dostuni lanci brze hrane koji nude svoje usluge tokom cele noći kao danas. Jedini tipovi restorana koji su radili duže bili su kafe-restorani i prodavnice krofni.

Prvi pomenuti podrazumevali su čekanje dok se hrana pripremi, pa nisu odgovarali policajcima koji su u svakom trenutku mogli dobiti poziv od kolega koji bi podrazumevao da moraju istog trenutka da krenu u akciju. Sem toga, za duge noćne smene je od presudne važnosti bila kafa, a najbolja kafa se uvek služila upravo uz krofne. Danas mnogi mladi policajci u Americi teže zdravoj ishrani koja je važna za dobru formu koja je neophodna za njihov posao, tako da nešto manje konzumiraju krofne od njihovih starijih kolega.

Krofne

Izvor: iSerbia

Predloženi postovi

Scroll to Top